Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

İLÇEMİZİ TANIYALIM

GÖKSUN

TARiHi

İlçenin tarihi: M.S. 300´üncü yıllara kadar uzanır. Tarih sırasına göre Roma dönemi, Bizans dönemi, Haçlılar dönemi, Ermeniler dönemi Türkler dönemi, Osmanlılar döneminin yaşandığı, tarihi kalıntılardan ve çeşitli kaynaklardan anlaşılmaktadır. Türkler dönemi, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi´nden sonra başlar. Türk boyları akın akın ilerleyerek 1076´da Kayseri´ye, oradan da Göksun´a girerek aşiret ve boylar halinde bu yörede yaşamışlardır. Asıl merkezi idareye katılma Osmanlı´ların yükseliş devrinde olmuştur. Osmanlılar döneminde Birinci Selim´in son zamanlarına doğru önemli bir eşkiya harekatı mevcuttur.

Birinci Selim, isyanı bastırmaya Kayseri Beylerbeyi Şehsuvaroğlu Ali Bey´i memur etmiştir. Daha sonra Göksun´un sarp ve ormanlık bölgelerini kendine üst edinen bu tip isyancıları Kuyucu Murat Paşa Göksun´da kıstırıp kanlı bir savaştan sonra imha etmiştir. Göksun, Çukurova Antakya havalisindeki aşiretlerin yazlık yaylalarıydı. Göksün halkı kuruluş döneminde Erzincan´ın Kemah ilçesinden, Erzurum, Malatya ve Ağrı´dan boy boy aşiretlerin gelmesiyle oluşmuştur. İlçe 1908 yılında Maraş sancağına bağlanmıştır.

COĞRAFİ DURUMU

İlçe, Binboğa Dağı eteklerinde, Törbüzek Çayı ve Kayseri-K.Maraş yolu üzerinde, 1240 metre yükseklikte, Göksun Ovası´nda kurulmuştur. Doğusunda, Kahramanmaraş ile Elbistan ilçesi, batısında Adana´nın Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçeleri, kuzeyinde Afşin ve Kayseri´nin Sarız ilçesi, güneyinde Andırın ilçesiyle çevrilidir. 1920 kilometrelik yüzölçümüne sahiptir. Toros Dağları´nın uzantısı olan, sıra dağların orasında bulunan Göksun Ovası bir erozyon ovasıdır. İlçenin etrafını dağlar sırasıyla, güneyde Kireç ve Keman Dağları, Batısında Meryemçil ve Çamurlu Dağları, doğusunda Çardak Bucağı, yakınlarında Berit ve Tünce Dağları, kuzeyinde ise, Afşin-Kayseri ve Sarız ilçesi arasında uzanan çevrenin en yüksek ve en büyük dağı olan Binboğa´dır. Ovanın içinde karlık ve çalılık tepesi gibi küçük yükseltilere de rastlanır.

İKLİMİ

Akdeniz Bölgesi´yle iç Anadolu arasında yer alan ilçede, geçiş bölgesi iklim özellikleri görülür. Ancak, iklim daha çok karasaldır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.

TURİZM FAALİYETLERİ

İlçenin folklorik değeri olan halk oyunlarını, yöresel kıyafetler ve yöresel el sanatlarını yaşatmak ve devamını sağlamak için, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü´nce çalışmalar yapılmaktadır. Yol güzergâhında bulunan ilçeye turistler zaman zaman uğramaktadırlar.

ULAŞIM

İlçe, karayol ulaşım bakımından elverişli bir yerdedir. Günün her saatinde, Göksun-Kayseri, Ankara, Afşin, Elbistan ve Kahramanmaraş´a ulaşım rahatlıkla yapılabilmektedir. Karayolu dışında ulaşım aracı bulunmamaktadır.

TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER

İlçe ve çevresinde höyükler, kale harabeleri bulunmaktadır. Bunlardan Maltepe Höyüğü: Aslanbey Çiftliği´nin doğusunda yer almaktadır. Camız Höyüğü: İlçenin güneydoğusunda yer alan tepededir. Bozhöyük: Bozhöyük köyünün içindedir. Çardak Höyüğü: Çardak Kasabası´ndadır. Çataltepe Höyüğü: Yantepe Köyü´ndedir. Kızıl Kale: Fındıklıkoyak Koyu sınırları içindedir. Gerdek Kalesi: Küçükçamurlu Köyü´ndedir. Akçakalesi: Hacıkodal Köyü´nde bulunmaktadır. Kaya Mezarları: Küçük Çamurlu Köyü´nde su sarnıcının bulunduğu yerlerdir. Çakır Mağaraları: Çardak Bucağı´nda ve Göcüksu Köyü´nde, Hitit Harabeleri bulunmaktadır.

Göksun Büyük Kızılcık İçmesi: Göksun ilçesine 16 kilometre uzaklıkta Büyük Kızılcık Köyü yakınındadır. Sindirime ve idrar yollarına, yıkanmak suretiyle cilt hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği tesbit edilmiştir.

GEZİ VE MESİRE YERLERİ

İlçe merkezinin dışında dağların arasında hayvancılık yapmaya elverişli olan önemli yaylaları da vardır. Bunlardan Mazgaç, Arpalık, Meryemçil, Taşoluk, Aloçat, Çatak, Üçpınar, Kozcakoz, Kavşut, Binbağa yaylaları önemli mesire yerleri arasındadır.

KONAKLAMA VE YEME İÇME TESİSLERİ

İlçede, konaklamayla ilgili yeterli tesisler yoktur. Alışveriş ve ticaret amacıyla gelenler için, yeterli belediye belgeli yeme içme ve konaklama tesisleri bulunmaktadır.

EKONOMiK VE SOSYAL YAPI

İlçe halkının yüzde 70´i köyde yaşar. Çoğunluğu hayvancılık ve çiftçilikle uğraşır. Okuma-yazma oranı yüksektir.

Sayfa Üretim süresi :0,321

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran