Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

AYŞE DİNLER ARAŞTIRDI.

Ayşe Dinler Araştırdı.


defa gösterilmiştir
Kahramanmaraş ve Uğur Böceği

UĞUR BÖCEĞİ

 Amanos dağlarınınKahramanmaraş sınırları içinde yer alan Yavşan yaylası( uludaz) olarak bilinir.Coğrafi olarak rakım yaklaşık 2300 metre ve bitki örtüsü yok denecek kadaraz. Ayrıca Kahramanmaraş?ın en yüksek yerlerinden biri olup Erciyes dağlarındanuzak olmasına rağmen Erciyes muhteşem görüntüsünü de seyretmek mümkün.

Peki buranın özelliğinedir?
Uludaz olarak bilinen bu yerde metre kareye yaklaşım 8-10 bin uğur böceğidüşmektedir ve ilk olarak bu durum 2001 yılında fark edilmiştir. Ve her yılhaziran ayında ?uludaz uğur böceği? festivali düzenlenmektedir. Ayrıca uludaznational coğrafya dergisine konu olmuştur.

Daha ayrıntılı bilgivermek isterdim ama maalesef elimde bu kadar bilgi bulunmaktadır. Bu bilgileride bizzat yeri gören bir arkadaştan edindim internette bazı sitelerde bilgibuldum ama doğruluğundan tam emin olamadığım için yamak istemedim. En kısazamanda ilgili yeri gezip göreceğim ve bu yazıyı güncelleyeceğim.

Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızıkanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir.


Büyük bir kısmı renklidir. üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyahnoktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı ya da sarı desenlidir.Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanır. boyları yaklaşık 0,5 cm. olan bu familyayaait hayvanların yarım küre şeklinde görünen vücutları çok tipiktir. nadirenhafifçe oval olurlar. ancak asya?daki bazı türler 1 cm.?nin üzerine çıkar.ülkemizde coccinella septumpunctata, adalia bipunctata ve coccinellaquinquepunctata en yaygın olanlarıdır. renkleri ve şekilleri tarafındanhalkımızca sevilir ve uğurlu sayılırlar.

epilachninae altfamilyası hariç, diğerlerinin hepsi yararlı böceklerdir.larvaları ve erginleri yaprakbitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerindenbiyolojik mücadelede kullanılır. birkaç türü larva iken yaprakbiti, ergin ikenöncelikle mantar yerler.

iyi uçarlar, rahatsız edildiklerinde yere düşerler ve çok defa bacaklarınıvücuda toplayarak ölü taklidi yaparlar. kışı birçoğu bir arada ergin olarakgeçirirler. ilkbaharda yumurtalarını yaprakların altına ya da kabuklarınyarıklarına bırakırlar. larvaları yumuşak derili, çok defa renkli desenli, çokhareketlidir. genellikle dört defa deri değiştirirler. gelişme süreleri 30-60gündür. senede iki döl verirler. yumurtalar çoğunluk yaprakbiti kolonilerinincivarına bırakılır. larvalarda negatif ve pozitif geotaksi çok iyi gelişmiştir.

  • Baharın gelmesiyle birlikte bahçeleri dolduranuğur böcekleri bitkilere zarar veren yaprak bitlerinin düşmanıdır. Bir uğurböceği hayatı boyunca yaklaşık 5.000 tane bitki zararlısı yer.
  • Uğur böcekleri kırmızı, sarı, pembe, portakalrenginde olabilir. Vücutlarında genellikle benekleri bulunur.
  • Uğur böceklerini parlak renkleri onlarındüşmanlarından korunmasına yardım eder. Parlak renkli canlılar genelliklezehirli olurlar. Onların parlak renklerini gören düşmanları zehirli olduklarınıdüşünerek uğur böceklerinden uzak durur.
  • Bir uğur böceği rahatsız edildiğinde kötü birkoku salgılayarak düşmanını kendisinden uzaklaştırır.
  • Uğur böcekleri kanatlı böcek sınıfına girerler.Uçmadıkları zamanlarda hassas kanatları kapalı ve bir koruyucu altındadır.Uçmak istedikleri koruyucu açılır ve kanatların hareket etmesine izin verir.
  • Uğur böcekleri hayatları boyunca tam birbaşkalaşımdan geçerler. Bu evreler şu şekilde özetlenebilir
  • Dişi uğur böceği yumurtalarını yapraklarınüzerine bırakır.
  • Yumurtadan çıkan larvalar da tıpkı yetişkin uğurböcekleri gibi yaprak bitlerini yerler
  • Larvalar yeterince büyüdüklerinde kendilerini biryaprağa ya da dala yapıştırırlar. Burada olgunlaşarak pupa şeklinde sarılıolarak kalır. Büyüklüğü erişkin uğur böceği ile aynıdır. Sarılı kalması,başkalaşım geçirirken pek çok tehlikeden korunmasını sağlar.
  • Birkaç gün süren başkalaşım evresinden sonrahepimizin çok sevdiği uç uç böcekleri nazik uçma stilleriyle hayatımıza renkkatarlar.
  • Uğur böcekleri bir sene içinde en az bir kezyumurtlayarak yeni uğur böceklerinin dünyaya gelmesini sağlarlar.
  • Bazı yetişkin uğur böcekleri yaprakçürüntülerinin altında kış uykusuna yatarak kışı geçirirler.
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3359

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran