Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

İsmail Evrens Yazdı.


defa gösterilmiştir
Kahramanmaraş´ta El Sanatları İşçiliği

Kahramanmaraş'ınel sanatları, geniş ve derin tarihi sebebiyle zengin bir muhteviyata sahiptir.Coğrafyasında geçen tarihi olay ve dönemler sosyal ve kültürel alanlarda olduğugibi sanat hayatında da çeşitli sentezlerin ortaya çıkmasını hazırlamıştır. Buzengin muhteva Orta Asya Türk Kültür ve Sanat kaynağına varan bir köklülük veşahsiyet gösterir. Aradan geçen binlerce yıla rağmen bugün de çeşitli alanlardabirbirinden güzel eserle veren Kahramanmaraş' lı ustaların büyük emek, sabır,metanet ve tevekkülle sürdürdükleri el sanatları Türk el sanatlarının binlerceyılık sürekliliğini de gözler önüne sermektedir.

İştebütün bu çarpıcı özelliklerden dolayı Kahramanmaraş'ın Türk el sanatlarıtarihinde önemli bir yeri vardır. Şehrin ilmi belgeleri ışığında Asur'lardanbaşlayarak geniş ve uzun zaman tüneli içerisinde derin bir geçmişibilinmektedir. Yapılacak yeni araştırmaların bu tarihi daha da derinleregötüreceğine inanmaktayız. Döngele Köyü çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalar, Prehistorik döneme ait çeşitli belgeleri gün ışığına çıkarmıştır. Bunlaro kadar güzel ve basarili objelerdir ki bunların daha önceki dönemlerde deyapıldığı düşüncesini ortaya koymaktadır.

     

  DOKUMACILIK: Yurdumuzun birçok yörelerinde olduğu gibiKahramanmaraş'ta dokumacılık temelde göçebe kültürüne gelenek vegöreneklerimize dayanır. Yolluk, heybe, torba, kilim, yük çulu, çuval, haral,çadır örtüsü ve göçer eşyalarıdır. Bu dokunuşların ipleri kök ve toprakboyaları ile boyanırdı. Gelişen teknoloji ile sentetik boyaya dönüşmüştür.Genellikle göçebe halinde yasayan halk tarafından yapılan dokumacılıkta sosyalhayata geçilmekle gerileme görülmüştür. Ancak günümüz de teknolojinin degelişmesiyle şu anda Kahramanmaraş'ta modern tesislerde dokumacılıkyapılmaktadır.

                                                                                  

BAKIRCILIK: Kahramanmaraş'ın en eski elsanatlarından biri olan bakırcılık el isçiliği bakımından Türkiye'de çok büyükbir öneme sahiptir. Ürettiği büyük kazanlar (masere kazanı), leğen, test,tencere, sini, sahan, kapaklı sahan, bakraç, aşurelik, süzek (lenger), tas,kulplu tas, hamam leğeni Türkiye'nin hemen hemen her iline, ilçesinesatılmaktadır. Bunların yanında bakirin üzerine elle yapılan dövme isçiliği deevlerde aksesuar olarak kullanılmaktadır. Kahramanmaraş'ta imalatı yapılanalüminyum, krom, çelik mutfak araç-gereçleri ve pirinçten yapılan (mangallar,saksılıklar) çeşitli aksesuarların yurt içine ve yurt dışına satışıyapılmaktadır. Bu satışlar Kahramanmaraş ekonomisine büyük girdilersağlamaktadır.

KUYUMCULUK: Kahramanmaraş'ın en önemli elsanatlarından birisi de kuyumculuktur. Tarihten bu zâmana kadar devam ederek vekendini geliştirerek yeni modelleri ile piyasadaki yerini her zaman muhafazaetmiştir. Kahramanmaraş'ta satış mağazaları ve atölyelerle toplam 350 işyerimevcuttur. Bu işyerlerinde yaklaşık 2000 kişi çalışmaktadır. Kahramanmaraşlıusta ve kalfaların ellerinden yıllık 12 ton altın geçmekte ve işlenmektedir. Bumeslek grubu ile Kahramanmaraş'ta büyük bir iş istihdamı ve şehir ekonomisi neönemli katkılar sağlanmaktadır. 

KÖŞKERLİK: Mahalli tabiriyle Köşkerlikdiye bilinen "Deri İsçiliği" Kahramanmaraş'ta önemli bir elsanatlarındadır. İnsan giyim kuşam eşyalârından hayvan koşumlarına kadarçeşitli sahalarda yaygın bir kullanımı vardır Bunlar; pabuçlar, çizmeler,postallar, çarıklar, terlikler, ayakkabı türündendir.

AĞAÇ OYMA SANATI: Kahramanmaraş el sanatlarından biri olan ağaç oyma sanatı yöredeuzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Oymacılık sanatının yörede uzun yıllaröncesine dayanmaktadır. Oymacılık sanatının yörede orman alanlarından sağlananhammaddeye dayalı olarak başladığı bilinmektedir. Özellikle ceviz, kavak,gürgen gibi ağaçlar üzerine el yordamıyla (iskarpela) denilen bir alet ileçeşitli desenleri şablonları çıkarılarak ve desenleri kabartarak yapılır. Ağaçoyma sanatı şehrin bazı semtlerindeki atölyelerde yapıldığı gibiKahramanmaraş'ın Kavlaklı köyünde de yaygın bir şekilde atölyelerbulunmaktadır. Buralarda üretilen mamuller genellikle çeyiz sandığı, mücevherkutuları, sehpa takımları, tepsi, tava, aynalıklar, isimlikler ve duvarpanolarıdır. Bu imalatlar genellikle şehir dışına satıldığından Kahramanmaraşekonomisine katkısı bulunmaktadır.

SİM-SIRMA İŞLETMECİLİGİ: Sim sırma islemeciliği Kahramanmaraş'ın adini gerek yurt içindegerekse yurt dışında hakli bir şöhrete ulaştırmıştır. İslemeciliğin en bolörnekleri bayan kadife elbiseleri üzerine, kadife yastık ve yatak örtüleriüzerine yapılan el isçiliği olarak değerlendirebiliriz. Bakirin yanında yineKahramanmaraş'ta sim sırma islemeciliği çok gelişmiş olduğundan devlet tarafındansim sırma okulu açılmış ayrıcada Halk eğitim merkezi tarafından genç kızlarasim sırma isçiliği kursları verilmektedir. Bu faaliyetleri sonucu eskiden berigerileyerek gelen sim sırma islemeciliğinin günümüz bayan giysilerine ve dünyamodasına kadar uzanmıştır. Bu zarif isletmeciliğin örneklerine eskiden OsmanlıSaraylarında şimdiki müzelerde ve bayan kıyafetlerinde rastlamak mümkündür.

 

DİGER EL SANATLARI: Külekçilik, Dericilik,Saraççılık, Fırıncılık, Köşkercilik, Nalbantlık, Semercilik, Cilt Sanatı, Keçecilik,Gümüşİşlemeciliği, Demircilik, Aba Dokumacılığı, Kalaycılık, Aleflik, Bekerecilik,Boyacılık, Tarakçılık, Çulfacılık, Mobilyacılık, Çıkrıkçılık, Tenekecilik,Değirmencilik, Tabaklık, Hallaççılık, Kavaflar, Kazezler, Sıracılık,Masmalacılar, Mazmunlar, Şerbetçiler, Tüfekçiler, Yazmacılar, Yemeniciler,Tasçılar, Duvarcılar, Çömlekçiler.

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3555

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran